2016-09-30

KARTU SU EUROPOS TAUTŲ ŠEIMOMIS PER JŲ PAPROČIUS IR TRADICIJAS

Vilniaus rajono Egliškių šv. Jono Bosko gimnazija kartu su Alytaus šv. Benedikto gimnazija bei Alytaus neformaliojo švietimo centro „Tolerancija“ dalyvavo šalies mokymo įstaigų bendrų edukacinių veiklų projektų konkurse „Būkime kartu“ ir įgyvendino projektą „Kartu su Europos tautų šeimomis per jų papročius ir tradicijas“. Konkursą inicijavo ir finansavo Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, organizavo – Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Projektas įgyvendintas dviem etapais: rugsėjo 21-22 d. mūsų gimnazijos projekto dalyviai lankėsi Alytuje, o rugsėjo 30 d. Alytaus šv. Benedikto gimnazijos mokiniai bei Alytaus neformaliojo švietimo centro „Tolerancija“ projekto dalyviai viešėjo pas mus.

Projekto tikslas – padėti suprasti, kad per šeimą ir jos papročius, tradicijas įgyjami ir ugdomi religinės, tautinės, kultūrinės tolerancijos, tapatumo, kūrybingumo ir kultūrinio sąmoningumo pradmenys.

Projekto metu mokiniai turėjo galimybę susipažinti su kitų tautų šeimų papročiais, tradicijomis, tautosaka bei atskleisti savo tautos šeimų savitumą, unikalumą.

Rugsėjo 21 d. Vilniaus rajono Egliškių šv. Jono Bosko gimnazijos mokiniai ir mokytojai viešėjo Alytaus šv. Benedikto gimnazijoje. Po trumpos pažinties su gimnazija ir sočių pietų projekto dalyvių laukė turininga edukacinė programa Alytaus kraštotyros muziejuje „Pasėjau grikį…“. Mokiniai pažino senuosius dzūkų krašto šeimos papročius, taip pat patys pagamino bei ragavo tradicinį patiekalą „grikinę babką“. Po to visi nuvyko apžiūrėti ekspozicijos „Gyvenimas abipus Nemuno“. Šioje ekspozicijoje buvo pristatyta Alytaus miesto istorija nuo XIV iki XX amžiaus. Miesto raida pateikiama eksponuojamuose istoriniuose dokumentuose, fotografijose, žemėlapiuose.

Toliau ekskursija tęsėsi po Alytaus miestą. Mokiniams buvo įdomu pamatyti Rotušės aikštę, naujai įrengtą margaspalvį fontaną senamiesčio skvere, šaulių namus, žaliąją gimnaziją, kurioje įsikūrusi dailiųjų amatų mokykla. Projekto dalyviai aplankė rožynais garsėjantį Miesto sodą,  apžiūrėjo laisvės angelo paminklą, kuris simbolizuoja pagarbą ir atminimą žuvusiems už  Lietuvos nepriklausomybę, nusifotografavo prie memorialo „Nurimęs varpas“.

Rugsėjo 22 dieną papusryčiavę šv. Benedikto gimnazijoje visi apžiūrėjo gimnazijos skaitykloje eksponuojamą parodą „Kaimyninių šalių keramikos ir medienos darbai“. Vėliau aktų salėje įvyko konferencija „Europos tautų šeimų papročiai, tradicijos ir tautosaka“. Projekto dalyviai skaitė pranešimus, diskutavo apie puoselėjamus papročius, dalyvavo etnokultūrinėje popietėje, kurioje dainavo, šoko, mokė dalyvius savo tautos žaidimų. Po pietų įvyko trumpa refleksija. Projekto vadovė šv. Benedikto gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Germina Jasinskaitė-Gurskienė negailėdama svečiams šiltų žodžių dėkojo visiems už dalyvavimą I projekto etape.

Rugsėjo 30 dieną įvyko II projekto etapas. Šį kartą visi projekto dalyviai susitiko jau Vilniuje. Mokiniams ir mokytojams neišdildomą įspūdį paliko Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Lietuvio namai“ ir ,,Tautinio kostiumo spalvos“, buvo suteikta galimybė susipažinti su muziejaus parengtomis ekspozicijomis, parodomis ir muziejinėmis vertybėmis, kurios pristato Lietuvos valstybės archeologiją, istoriją, etninę kultūrą, iškilių istorinių asmenybių indėlį į kultūros paveldą.

Po edukacinės programos svečiai iš Alytaus aplankė Vilniaus r. Egliškių šv. Jono Bosko gimnaziją. Egliškių šv. Jono Bosko gimnazijos mokiniai ir mokytojai nekantriai laukė svečių. Gimnazijos direktorius pasitiko visus prie gimnazijos koplytėlės, pakvietė papietauti, o vėliau visi susirinko aktų salėje. Šeimininkai visus susirinkusius pasveikino dainomis, lietuvių ir lenkų kalba deklamavo eilėraščius.

Pasibaigus renginiui svečiai iš Alytaus apžiūrėjo gimnaziją, apsilankė gimnazijos etnografiniame muziejuje, kuriame sukaupta beveik 300 eksponatų. Jie yra suskirstyti pagal teminius skyrius: gyvenamoji patalpa, virtuvė, ūkis, audimas (nuo lino gėlės iki audinio). Vėliau projekto dalyviai buvo pakviesti pasivaišinti arbata ir apibendrinti įvykdytą projektą.

Šio projekto tikslas buvo įgyvendintas – dalyviai praturtino etnokultūrines žinias ir pasidalino patirtimi, susipažino su kitų tautų tradicijomis ir papročiais, atskleidė savo tautos savitumą. Tarp dalyvių užsimezgė graži draugystė. Projekto vadovė džiaugėsi sėkmingai įvykdytu projektu ir gražia idėja suartinti kelias  bendruomenes.