2022-12-05

ADOMO MICKEVIČIAUS PĖDSAKAIS

            2022-ieji Lenkijoje yra paskelbti Lenkijos romantizmo metais. Ta proga lapkričio 15 d. šv. Jono Bosko gimnazijos IG ir IIG klasių mokiniai išsiruošė į Vilnių, kad susipažintų su poeto Adomo Mickevičiaus pamėgtomis Vilniaus vietomis, kas padėtų mokiniams geriau suprasti  poeto gyvenimo ir kūrybos vingius.

          Muzikos mokytoja metodininkė Alicija Dacevič papasakojo apie A. Mickevičiaus gyvenimą Vilniuje ir parodė su poetu susijusias Vilniaus senamiesčio vietas ir objektus: paminklą poetui prie Šv. Onos ir Bernardinų bažnyčių ansamblio, Konrado celę Bazilijonų vienuolyne prie pat  Aušros vartų (kalėjimas, kuriame 1823 metais A. Mickevičius atsidūrė ir kalėjo šešis mėnesius), Vilniaus universitetą, kuriame  A. Mickevičius studijavo, taip pat namą netoli Vilniaus rotušės, kur buvo paskutinė A. Mickevičiaus gyvenamoji vieta Vilniuje, nes 2024 metais poetas buvo ištremtas į Rusiją ir į Lietuvą daugiau  nebegrįžo.

Ypač didelio mokinių susidomėjimo sulaukė Literatų gatvė, kurioje taip pat  gyveno A. Mickevičius, apie tai liudija trys lentos ant 5 namo sienos. Spalio 22-23 naktį poetas ten buvo suimtas ir areštuotas. Literatų gatvėje mokiniai apžiūrėjo sienas, papuoštas meno kūriniais, susijusiais su rašytojais ir poetais.

Vilniaus senamiestyje, K. Sirvydo skvere, mokiniai bei jų mokytojos stabtelėjo prie neseniai  atidengtos poeto Adomo Mickevičiaus skulptūros, kuri pastatyta Lenkų romantizmo metų proga.

Kupini įspūdžių ir gerų emocijų mokiniai grįžo į gimnaziją. Pamokos už mokyklos ribų daug smagesnės ir turiningesnės negu mokykloje-dalijosi pastebėjimais gimnazistai.
Edvin Zabelo, I G kl. mokinys